CHI NEI TSANG

 

Taoïsten maken geen onderscheid tussen lichaam en geest. Volgens hen worden emoties in de organen vastgehouden. Zo ontstaan stagnaties en klachten als stress en ziektebeelden.

Chi Nei Tsang (CNT) betekent “het bewerken van de energie van de interne organen”. De wortels liggen in het oude, Taoïstische China. CNT is een krachtige, diepe én zachte toepassing die blokkades oplost door het masseren van het buikgebied en ook de borstkas. CNT ontgift, brengt emotioneel evenwicht, versterkt en wakkert het helend vermogen van het lichaam aan.

Chi Nei Tsang is een tak van zelfhelend lichaamswerk binnen de Healing Tao, een wereldwijd verspreid systeem voor zelf cultivatie. Mantak Chia, de drager van het systeem, kreeg zijn CNT overlevering via zijn leermeester Dr. Mui Yimwattana in Thailand.

CNT valt uiteen in verschillende massagevormen. De orgaanmassage, CNT I, is de bekendste. Maartje Huibers biedt CNT I veelvuldig en ook CNT II, Winden Jagen, aan.CHI NEI TSANG I – Orgaanmassage

CHI NEI TSANG I – Orgaanmassage

Volgens de Taoïsten start het leven vanuit de navel. Deze kosmische poort verbindt ons ook na de geboorte met het universum: externe energieën worden hier getransformeerd tot vitale levenskracht. Ook elimineren toxines uit de organen zich via het navelgebied. Vanuit de navel zijn alle lichaamsstelsels met elkaar verbonden (bloedvaten-, lymfe-, zenuw- en spiersstelsel en het meridiaansysteem) en verenigt het lichaam zich met de geest en ziel.

In CNT I worden de buikorganen gemasseerd en de corresponderende orgaanpunten, windpoorten genoemd, die op de navelring liggen geopend. De darmen, maag, milt, pancreas, lever, galblaas, hart, longen, nieren, voortplantingsorganen, middenrif, plexus en psoasspier worden behandeld en het lymfestelsel en bloedcirculatie gebalanceerd.
CHI NEI TSANG II – Winden Jagen

CHI NEI TSANG II – Winden Jagen

‘Zieke’ wind of wel energie beweegt zich volgens de Taoïsten volgens een twaalftal patronen in het lichaam. CNT 2, Winden Jagen, is een verdiepte, intense toepassing van CNT I waarbij de zieke wind bevrijd wordt. De paden worden vrijgemaakt door het dieper openen van de navel, het opbouwen van de Pakua en het masseren van CNT-reflexpunten die deels overeenkomen met de klassieke meridiaanpunten. Met inzet van de elleboog wordt de wind verzameld en in beweging gezet in de buik. Zodoende kan de wind het lichaam verlaten via de navel, ledematen of via de behandelende elleboog…
CHI NEI TSANG III – TOK SEN Healing Harmony

CHI NEI TSANG III – TOK SEN Healing Harmony

Middels inzet van houten instrumenten worden alle pezen via een subtiele trilling bewerkt. De vibraties van de hamertechniek resoneren diep door in alle lagen van het lichaam: fascia, zenuwen, spieren, botten.

De toepassing is ingebed in de oude traditie van de Thaise meridianen (Sen Sib energiebanen) en de Tendino Musculaire Meridianen (TMM) vanuit de Chinese Geneeskunde.

CHI NEI TSANG IV – Karsai Nei Sang

Veel stagnaties worden vastgehouden in het bekkengebied en de voortplantingsorganen. Massage geeft opnieuw doorstroming en een diep geaarde aanwezigheid in je basisenergie. Cursussen zijn in Tao Garden, Thailand, te volgen.

CHI NEI TSANG V – Life Pulse

Chi en bloed circuleren zij aan zij door het lichaam waarbij het bloed als voertuig voor Chi fungeert . Verminderde bloedcirculatie leidt tot toxische opstapeling in het lichaam. Door de de hart pulse te activeren in de navel en aorta en deze te synchroniseren met de 52 vitale polsen in het lichaam verbetert de bloedtoevoer naar organen, optimaliseert de circulatie en revitaliseert het hele lichaam.