Bij en na-scholingen Shiatsu

    
Shiatsu in Zitpositie

Deze bijscholing is voor een ieder die zijn of haar vaardigheden in buik-, rug- of zijlig wil vervolledigen met Shiatsu in zitpositie waarbij de ontvanger op de futon zit en mogelijk op een stoel. Deze houding biedt specifieke mogelijkheden om het lichaam te behandelen: een prima positie om de Qi in beweging te brengen enerzijds via rustige, voedende technieken, anderzijds via dynamische technieken en tal van rotaties en strekkingen. Hoofd, nek, armen, rug, wervelkolom en bekken worden behandeld.

Een groot deel van de technieken uit de zitpositie is ook zittend op een stoel toe te passen. Lesmateriaal met fotoreportage wordt tijdens de bijscholing overhandigd.

Voor planning en praktische info:  AGENDA


Shiatsu in Beweging– gevorderde technieken

Een uitdagende dag dynamisch en speels werken met nieuwe, gevorderde technieken. Strekken, roteren, rocken. Je leert veel reeksen uitgevoerd in verschillende posities in buik-, rug-, of zijlig. Verschillende lichaamszones worden uitgelicht waaronder de buik en het bekken. Enerzijds  komen sederende, verspreidende technieken aan bod, anderzijds tonifiëren en voeden we: het lichaam wordt diep geopend!
Hoe zet je Chi in beweging? Hoe werk je actief, meer ‘yang’,  maar behoud je tevens jouw rust vanuit je Hara? Hoe ga je om met de grens tussen ortho- en parasympathicus van de ontvanger of te wel hoe geef ik de juiste diepte van druk? Hoe verdiep ik mijn sensitiviteit zodat ik me optimaal kan afstemmen op de ontvanger?
Voor deze afwisselende en intense dag is een spontane en open geest nodig!

Voor planning en info: Bezoek onze AGENDA
 


HARA: het ontwikkelen van een krachtig centrum

Hoe geef je je behandelingen vanuit je centrum? Hoe ervaar en behoud je je centrum tijdens een behandeling? Hoe kan ik mijn gevoel voor Chi ontwikkelen?

Deze dag leer je om jezelf te centreren, te werken en (Chi) te voelen vanuit je midden, je Hara. Enerzijds cultiveer je je eigen centrum door fysieke, versterkende oefeningen, zelfmassage en meditatie. Anderzijds leer je je centrum aan te wenden in interactie met de ander, de ontvanger van Shiatsu (of andere lichaamsgerichte toepassingen) door behandeltechnieken in de buik.                       
De kwaliteit van een (shiatsu)behandeling uiteindelijk, naast alle technieken die je hebt geleerd, bepaald door de kracht van je centrum. Door je bewustzijn en ademhaling in je buik te centreren, open je jezelf voor het waarnemen en uitwisselen van Chi. Deze dag helpt je een vitaal, neutraal en sensitief centrum te ontwikkelen en effectieve behandelingen te geven!

Een uitdagende dag dynamisch en speels werken met nieuwe, gevorderde technieken. Strekken, roteren, rocken. Uitgevoerd in verschillende posities waarin de ontvanger ligt: op de buik, rug of op de zij. Veel sederende, verspreidende technieken maar zeker ook tonificeren en voeden: het lichaam wordt diep geopend!
Hoe zet je Chi in beweging? Hoe werk je ‘yang’ maar behoud je tevens jouw rust vanuit je centrum? Hoe ga je om met de grens tussen ortho- en parasympathicus van de ontvanger of te wel hoe geef ik de juiste diepte van druk?
Voor deze afwisselende en intense dag is een spontane en open geest nodig!

Voor planning en praktische info:  AGENDA
 


Vrij expressie van Meridianen

In deze nascholing cultiveren we een diepere voeling met het meridiaannetwerk, voorbij de geijkte paden. We openen en ervaren de meridianen op een vrije, intensieve manier waarbij we de uitersten van het energetisch spectrum verkennen. Enerzijds werken we speels en dynamisch met gevorderde technieken, anderzijds gaan we meer subtiel te werk en gebruiken we gerichte intentie/mind focus. We onderzoeken de expressie van de meridiaan in relatie tot de oorspronkelijke (kosmische) energie. We zoeken de juiste houding om de meridianen te openen én we laten ons uitdagen om de energie te blijven voelen in telkens veranderende posities.                 
                                                                          
Voor deze afwisselende en intense dag is een spontane en open geest nodig!

Voor planning en praktische info:  AGENDA
 

Voelend waarnemen en behandelen

Als (studerend) behandelaar Shiatsu of enige andere vorm van lichaamswerk werken we vaak vanuit een (diagnostisch) kader, protocollen of ideeën die ons een leidraad bieden tijdens een behandeling. Heel waardevol en tegelijkertijd ervaar je dit wellicht soms ook als een beperking om je compleet te laten leiden door wat je voelt in het moment zelf. De kunst is om je houvast ook te durven loslaten. Voelen, observeren, luisteren op een diepere laag in jezelf, het meridiaan netwerk en in de ander door oefeningen, uitwisseling en meditatie.

Met de volgende thema´s gaan we vrijelijk spelen:
- Hoe laat ik mij leiden door mijn gevoel?
- Wat is de energetische expressie van het lichaam en specifieker van het meridiaan netwerk?
- Welke patronen volgt de ki door het lichaam? Waar stroomt/blokkeert het, is het stil/beweegt het?
- Vanuit welk veld, fysiek, emotioneel, mentaal, komt deze informatie naar mij toe?

Aldus onderzoeken we tijdens deze dag door tast, waarnemen en voelen de uitersten van het spectrum waarbinnen Chi zich manifesteert: van zichtbare, meer verdichte tot meer ijlere vormen van Chi. We verwerken deze informatie in getekende somagrammen die je helpen de informatie te integreren met andere diagnostische waarnemingen. Tenslotte wordt alle informatie vertaald in praktisch werk: hands-on.

Voor planning en praktische info:  AGENDA 
 


Buik- en rugdiagnose

De buik en rug als lichaamszone hebben een grote diagnostische waarde binnen de Oosterse geneeskunde: de conditie van de organen en meridianen is hieruit af te lezen. Tijdens deze dag werken we met verschillende kosmologische filters op de buik: de vijf elementen en 12 orgaanzones. Je leert de ligging van de zones kennen, de juiste druk toe te passen, de buik en rug in de juiste volgorde te verkennen en je waarneming te interpreteren naar de conditie van de organen en meridianen. zodat een juist diagnostisch beeld ontstaat. Ook behandelen we leegtes en voltes in de buik en rug.
De houding van de behandelaar komt tevens aan bod: een neutrale opstelling en het vermogen je te centreren zijn van belang om juist te observeren en heldere diagnostische keuzes te maken.   

Deze dag verruimt je diagnostische vaardigheden. Je bent in staat een beeld te vormen van de energetische gesteldheid voorafgaand aan de behandeling. Een behandelplan kan vanuit deze handvaten gevormd worden.

Voor planning en info: Bezoek onze AGENDA
  


Basiscursus Shiatsu

De cursus introduceert je op praktische wijze in de grondbeginselen van Shiatsu. Je leert een volledige lichaamsbehandeling van een uur die je kunt toepassen in je naaste omgeving. De massage werkt diep ontspannend, preventief en balancerend. De mogelijkheid tot vervolgcursussen bestaat.

Een scala aan shiatsutechnieken komt aan bod waarbij je als beoefenaar niet alleen je handen maar je hele lichaam gebruikt. Veel aandacht wordt besteed aan de kwaliteit van de aanraking en je houding. De nadruk ligt op het werken vanuit de hara, de buik, het centrum van ons lichaam. Een goede, ontspannen basis bij jezelf stelt je in staat een wezenlijk contact met de ander te kunnen maken. Na een demonstratie oefen je in tweetallen.

Voor planning en info: Bezoek onze AGENDA

Een belangrijk element in de cursus is de warming-up die bestaat uit strekkingen, zelfmassage, ademhaling, hara- en Chi-oefeningen die je individueel of met een partner beoefent. De warming-up laat je energie vrij stromen, verdiept je lichaamsbewustzijn en helpt je in je centrum te komen. Tevens komen energetische basisprincipes zoals Chi en Yin & Yang aan bod.